Reklama
 
Blog | Jiří Robinson Roup

Máme co jsme chtěli?

Mnozí "idealisté", včetně mne samotného říkají, že politická situace se nezmění, dokud se do ní aktivně nezapojíme. O tom, že to určitě nebude lehké, je i tento rozhovor.

 

Vladimír Hájek nepůsobí dojmem úřednické myši, pobíhající po zšeřelých chodbách stranických kanceláří. Už téměř dvacet let ho živí jeho ruce a oči. Je řidič z povolání a je na to patřičně hrdý.

Za tu dobu co jsi usedl za volant kamionu, jsi asi ujel mnoho kilometrů a poznal pár “jiných” zemí.

Reklama

Nevím jestli 2 000 000 kilometrů je mnoho nebo málo, ale pár zemí jsem projel. Makedonie, Rumunsko, Bulharsko, ale převážně Skandinávie, kam jezdím hlavně v posledních 13 letech.

Když člověk vyjede ven za hranice a pak se vrací, nutně se nevyhne nějakému tomu srovnání.

Určitě se nevyhne a ten pocit, že všechno nemusí být takové jaké to je tady u nás, je dost silný. Jako šofér s tím nic moc udělat nemůžu. Jednou za čas odvolit a pak zase tradá za volant. Ta nespokojenost s tím, co se tady děje ale narůstala a byla asi stejná, jako u mnoha dalších lidí.

To byl důvod proč jsi se rozhodl aktivně zapojit do nově vznikající strany TOP 09?

Každej si lehne tak, jak si ustele a tenkrát v roce 2010 to vypadalo, že by tu byla šance, že si budem mít možnost trochu líp ustlat. Vstoupil jsem tehdy do strany, protože jako živnostníkovi, který musí počítat “má dáti – dal” mi bylo jasné, že se tu musí něco změnit.

 

Myslel jsi na to, že by ses mohl politikou živit?

(Smích) Mě baví vrtat se v autě, nebo bejt se ženou a dětmi na zahradě. Je přeci nesmysl, aby každý člen strany musel myslet na post primátora. Když dlouho nevidíš rodinu a jsi tisíce kilometrů od domova, nemyslíš až tak na politický prebendy. Spíš si říkáš co asi dělají doma, jestli jsou všichni v pořádku.

Teď trochu ožehavé téma. Vyhodili tě z TOP 09. Co jsi jim provedl?

Jako mladej kluk jsem vzpíral. To je sport, kterej se moc v zákulisí okecat nedá. Buď seš připravenej nebo na to nemáš. Začali jsme se scházet v naši MO TOP 09 a místo, aby se makalo, abychom tu volební činku v komunálkách dali, začalo se pletichařit a intrikovat. Něco, co se odehrává teď v televizi, ale v okresních poměrech. Zvolili jsme si kandidátku, která se někomu nahoře nehodila. Následně byla naše MO TOP 09 neoprávněně zrušena, načež  RV TOP 09 Trutnov podal svou vlastní kandidátní listinu, která neměla šanci na úspěch.

Proč si myslíš, že se regionální výbor rozhodl pro “svoji” kandidátku?

Vůbec jsem to nechápal. Lídrem kandidátky se stal člověk, který během všech našich schůzí TOP 09 Trutnov řekl dohromady asi pět slov, neměl žádnou funkci v předsednictvu místní organizace, nepřišel s žádnou vizí a jediná jeho kvalifikace, o které vím, byla funkce v předsednictvu RV TOP 09 Trutnov. Třetí místo zase obsadila členka TOP 09, kterou si mnoho lidí v Trutnově spojuje s krachem  firmy Rotoprint.

Narážíš asi na materiály z insolvenčního řízení, které před komunálními volbami začaly kolovat po internetu.

Snad bychom tu mohli ocitovat vyjádření insolvenčního správce JUDr. Jaroslava Šantrocha:

….uvádí, že to byla ona, která svým postupem zmařila zcela účelově provedení daňové kontroly FÚ Trutnov, kdy je zcela evidentní, že ve svém postavení, jak se sama označila, neodváděla za dlužníka řádně daně, nehradila platby na sociální zabezpečení, důchodové pojištění a zdravotní pojištění, což zcela jasně vyplývá z přihlášek věřitelů, je tou osobou, která se zcela evidentně spolupodílela na úpadku fy. ROTOPRINT spol. s.r.o.

 

Přesně. Někteří kandidáti ve mě prostě nevzbuzovali důvěru, další jsem zase vůbec neznal. Dokonce ani nebyla žádná možnost je poznat. Byli jak nějaká sekta. Vůbec s námi nekomunikovali.

No ale byla snad nějaká předvolební schůzka s kandidáty, nestálo za to tam jít a přesvědčit se, jestli by přeci jen nebylo dobré jim pomoct?

Byl jsem tam i se ženou. A odnesli jsme si opravdu nevšední zážitek. Jsem člověk, který rád jedná na rovinu. Na silnici trávím velkou část svýho života a jsem zvyklý, že jsou tu nějaká pravidla, která se musí respektovat. Jinak bych žádnou cestu nepřežil. Pokud má být TOP 09 demokratická strana, měla by se tak chovat.

Jaké to je když tě vyloučí ze strany, který jsi dal rok života?


Nejhorší je na tom ta bezmoc a až na MUDr. Řehůřka (jeho vyjádření je na konci článku), zastupitele za TOP 09 na městě, mlčení všech těch ostatních. Někdo z kraje ti pošle obálku a řekne, že už nejsi členem TOP 09. Nikdo se tě na nic nezeptá, jeden den jsi člen, druhej den už ne. Na papír ti sepíšou nejrůznější důvody, proč to udělali a ono z toho plyne, že ne ti podvodníci a lháři jsou ti, co škodí TOP 09. Jseš to ty, protože jsi nechytnul ten správnej vítr.

Věříš, že smírčí výbor jako nezávislý orgán zruší vaše vyloučení?

Věřím v nějakou tu vyšší spravedlnost. Věřím, že všichni ti co dopadli stejně a oni jich jsou stovky po celé republice, to také nevzdají.

No a jak to teda uzavřeme. Ještě nějaké tajné přání na závěr?

 
No asi jo, takový malý ale důležitý. Rád bych vyřídil všem těm, co v TOP 09 ještě jsou, aby si uvědomili, že jsme všichni na jedné lodi. Někdo nás hodil přes palubu a jste to vy, kdo nám může hodit záchranný kruh.


 

Citace z otevřeného dopisu městského zastupitele za TOP 09 MUDr. Jiřího Řehůřka:

„My členové Strany jednohlasně souhlasíme s co nejpřísnějším potrestáním a vyloučením bývalých členů naší Strany, tito se provinili odlišnými názory a proto je nutné jejich potrestání.“

Že vám tato věta něco připomíná, něco, co jste již nikdy číst nechtěli?….celé znění otevřeného dopisu

 


Na základě výše zmíněných událostí vznikla tzv. Trutnovská výzva.

Podpořte ji prosím na Facebooku, pokud máte pocit,

že demokracie je pro fungování politiky nezbytná.