Reklama
 
Blog | Jiří Robinson Roup

Britney za dva dolary. Můžu to tak nechat?

Jelikož nejsem příznivcem přežvýkané hudební produkce řinoucí se za doprovodného slova slabomyslných moderátorů z rádia (rozhlasu), poslouchám hudbu dle vlastního výběru. Takový výběr vlastních písní si může udělat kdokoliv z Vás a nestojí to ani korunu.

Stačí navštívit stránky Jamendo a najít hudbu, která se Vám líbí. Hledání je jednoduché, buď pomocí tagů nebo na základě "podobného", které se zobrazuje v pravé části obrazovky u aktuálního alba.

Hudbu která Vás zaujme si přidáte do oblíbených a pak si vytvoříte takzvaný "widget", což je v tomto případě Jamendo přehrávač, jehož kód si následně vložíte na své stránky. Vznikne tak vaše vlastní rádio, které bude hrát písně z vašeho výběru. Tyto písně jsou povětšinou s Creative common licencí, takže je můžete stahovat, přehrávat známým, použít ve svých prezentacích, pořádat diskotéky, podnikové pááárty, nebo je hrát ve svém baru, aniž by bylo nutné jednat s OS(A)ou zla o výpalném.

 

Takže zaregistrovat, najít a poslouchat. Zažijete rozkoš ze zajímavých úlovků, které pak můžete šířit mezi své přátele a dokazovat tím, že dobrá hudba nepotřebuje ke svému vzniku podbízivou slinu trhu a splachovací manažery, navíc se není třeba dostávat do rozporů s vrchností. Pro usnadnění je tu kratičký tutoriál.

Reklama


Jamendo

To se samozřejmě týká jen těch, kteří věří ve společenský systém, chránící mohutné gramofonové společnosti a jejich zisky. Pokud patříte mezi pragmatiky, kteří sice nechtějí porušovat zákony této republiky (nebylo by lépe v rakouskoursku?), ale přesto si nemohou dovolit finančně dotovat naše osvícené hudební mecenáše, nezbývá než navštívit internetový obchod s hudbou v zahraničí. Konkrétně je třeba zavítat na server: Mp3Sparks.com, kde lze nakoupit všechny ty "sračky" (sračka je takříkajíc pracovní termín, vypůjčený od MM) za více než rozumnou cenu. No posuďte sami:Britney za dva

Dva dolary, 192 kbps a žádná DRM. To je lákavé že?

V této spojitosti se ovšem vynořuje zajímavý problém morální. Morálka je pěkná mrcha. Pokud u nás zakáží potraty, budeme za nimi jezdit do jinam, pokud zakáží osvícení zákonodárci chlast (vím že to nehrozí), budeme jezdit chlastat za hranice. Pokud to dovoluje morální imperativ uvnitř nás, napadá mne: nejsou vlastně krásné ty hranice? Umožňují nám nakupovat levně a snesitelně (do Polska pro hořčici a křen), můžeme si jít do vybrané země zastřílet, nebo se nechat zastřelit… tam nakoupíme levně hudbu a onde zase ty orgány. Za tím vším je rozum. Náš rozum. Nevím jestli inteligence. Člověk je složen z tolika svazků rozličných vláken. Pevných i křehkých vláken, která se táhnou kamsi daleko do naši minulosti, k našim dávným předkům. Našim předkům, sedícím právě v kruhu u praskajícího ohně a netušících, že jednou… za mnoho a mnoho let, nastane ta chvíle a bude možná ta úžasná věc, koupit si Britney Spears za 1.89$. diskuseNo ještě jsem chtěl napsal leccos zajímavého a "inteligentního", ale žena mne odstrkuje od internetu, že prý jej potřebuje (pche…určitě zas bude běhat po těch svých blozích!), neboť v práci jí jej zatrhli. Primářka totiž koukala na Blesk, moje žena na blogy a další lékařka na seznamku. V pracovní době prosím!